duminică, 25 martie 2012

Parmentier de poisson

Parmentier de poisson
Dacă vreţi să vă delectaţi cu o reţetă nemaipomenită cu peşte vă recomand acest preparat franţuzesc gratinat de o fineţe deosebită.
Timp: 1h30min
Porţii: 3-4
Ingrediente: 600-800g file mixt de peşte fără piele şi oase (somon, cod, şalau, ştiucă, novac,…), 100g creveţi roz decorticaţi, 2 ouă fierte tari, 500ml lapte, 70g unt, 2 linguri făină, 800g cartofi, 4 fire de ceapă verde sau o bucată praz, pătrunjel verde, dafin, sare, piper
Crusta (opţional): 2 linguri pesmet, 2 linguri parmezan ras sau altă brânză uscată, mărar, piper
Mod de preparare:
Curăţăm cartofii şi îi punem la fiert ca pentru piure.
Punem laptele la fiert într-o cratiţă împreună cu puţin pătrunjel verde, piper şi o foaie de dafin. Când fierbe, reducem focul şi adăugăm fileurile de peştele întregi sau porţionate în bucăţi potrivite. Acoperiţi cu un capac şi lăsaţi să fiarbă 7-8 minute la foc mic.
Parmentier de poisson - fierbem pestele in lapte
Scurgem apoi peştele într-o sită şi recuperăm laptele într-un vas.
Folosim acceaşi cratiţă în care a fiert peştele şi preparăm un sos bechamel. Adăugăm 50g de unt şi când este topit adăugăm făina. Amestecăm continuu cu un tel turnând puţin câte puţin din laptele în care a fiert peştele. Reducem focul şi lăsăm să fiabă 10 minute amestecând din când în când.
Pasăm cartofii fierţi şi îi frecăm cu puţin lapte şi restul de unt. Adăugăm la final ceapa verde sau prazul mărunţite, sare şi piper.
Parmentier de poisson - pregatim piureul cu praz
Aşezăm bucăţile de peşte într-o tavă termorezistentă sau în 3-4 tăviţe individuale.
Parmentier de poisson - asezam pestele in tavite
Adăugăm creveţii, ouăle fierte şi tăiate în sferturi (eu am uitat de ouă…), pătrunjel, sare, piper (dacă mai este cazul) şi turnăm sosul alb cremos.
Parmentier de poisson - turnam sosul peste peste
Acoperim cu piureul de cartofi şi nivelam.
Parmentier de poisson - asezam piureul in tavi
Pregătim crusta amestecând ingredientele de mai sus…
Parmentier de poisson - pegatim crusta de pesmet
… şi o presărăm deasupra în fiecare tăviţă. Puteţi să nu puneţi crusta şi să lăsaţi piureul să se rumenească aşa simplu. E delicios oricum ;)
Parmentier de poisson - presaram pesmetul peste piure
Coacem la foc potrivit (190°C) timp de 40-45min.
Parmentier de poisson - coacem 40min
Lăsăm să se răcorească cam 15-20min înainte de a servi pentru a se închega puţin piureul împreună cu sosul.
E un deliciu, nouă ne-a plăcut mult. Dacă doriţi puteţi să aplicaţi aceeaşi reţetă pentru carne de pui sau carne tocată de vita sau porc.
Poftă mare!

6 comentarii:

  1. suna ademenitor! Am sa incerc cat de curand :) multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. dupa cum arata sigur e o delicatesa!pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Vreau si eeeeeeeuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Va pup, sa aveti pofta daca o incercati!

    RăspundețiȘtergere
  5. Fructele de mare si somonul se numara printre preferatele mele! Delicioasa combinatia! Zi faina!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails