Brânza proaspătă ~ Quark ~ Kwark ~ Plattekaas ~ Fromage frais ~ Tvarog

{ Postat joi, 1 iulie 2010 de Patricia Simion }

IMG_3943_

Brănza asta este larg răspândită în Europa.

Fiecare naţie îi zice în câte un fel:

România: Brânză proaspătă

Germania: Quark

Anglia: Quark sau Quarg

Olanda: Kwark

Franţa: Fromage frais

Belgia: Fromage frais sau Plattekaas

Popoarele slave: Tvarog sau Twarog

…şi or mai fi şi alte denumiri care îmi scapă acum…

Ideea e că toata lumea adoră brânza proaspătă şi este arhi-utilizată în bucătăria europeană.

Ce e defapt brânza proaspătă?

Păi e o brânză cremoasă, uşor acrişoară, obţinută din lapte proaspăt de vacă lăsat la prins la loc cald. Bacteriile vor degrada lactoza şi aşa se va forma acidul lactic. Laptele începe să se cuaguleze şi să se separe de zer. Nu mai rămâne decât să se pună la scurs într-un tifon şi gata brânzica.

Vreţi să faceţi brânză proaspătă acasă?

Iată paşii ce trebuie urmaţi:

1. Luaţi cam 3-4 litri de lapte gras

2. Încălziţi cuptorul cam la 65°C (treapta cea mai mica) şi apoi îl stingeţi.

3. Puneţi laptele într-o cratiţă cu capac pe care o băgaţi în cuptor şi o lăsaţi acolo până a doua zi.

4. A doua zi se poate observa deja că laptele s-a prins şi s-a separat zerul. Turnăm laptele prins într-o sită cu un tifon curat peste ea ca să se scurgă de mare parte din zer. Puteţi colecta zerul şi să îl folosiţi la alte preparate (supe, sosuri,…) sau să îl beţi ca atare, e foarte bun.

5. Strângem tifonul în care a rămas brânzica, îl legăm de capete şi îl atârnăm deasupra unui recipient ca să continue să se scurgă zerul rămas timp de 4-5 ore.

6. Gata, am obţinut cam 500g de brânză proaspătă. O depozităm într-un vas în frigider şi o consumăm cam în interval de o săptămână.

Eu folosesc foarte des brânză proaspătă la tarte: Cheesecake, Clafoutis, sau la tartine aperitiv, ori la creme, sosuri, câte şi mai câte. Aproape că nu imi lipseşte din frigider cutiuţa de jumătate de kg de brânză proaspătă.

Vă doresc să o încercaţi şi să o adoptaţi cu drag în meniul zilnic ;)

Poftă bună!

2 Comentarii la "Brânza proaspătă ~ Quark ~ Kwark ~ Plattekaas ~ Fromage frais ~ Tvarog"

Trimiteţi un comentariu

Related Posts with Thumbnails