Varza calita cu afumatura

{ Postat duminică, 4 octombrie 2009 de Patricia Simion }

IMG_6052

E toamna, recolta de varza proaspata e prezenta prin toate pietele asa ca e momentul potrivit pentru o mancare de varza calita. Cu carne sau fara e tot atat de gustoasa, dulce si suculenta… ti se topeste in gura :D

Eu am ales sa o prepar cu carne de porc si cu ceva afumatura pentru carnivorul meu drag caruia ii place mai degraba carnea cu varza decat varza cu carne :P

Timp: 1h

Portii: 4

Ingrediente: 400g carne de porc, 100g afumatura (ciolan, piept afumat, kaizer…), 1 varza mica, 1 ceapa, 1 morcov mic, 1 rosie marisoara (sau 150ml soc de rosii), 1-2 linguri ulei (depinde cat de grasa e carnea), sare, piper, dafin, cimbru, patrunjel, marar

Mod de preparare:

Incepem prin a taia varza fideluta pentru ca necesita mai mult timp si e bine sa o avem pregatita. Procedeul e simplu daca avem un cutit bine ascutit. Taiem varza pe jumatate de la cotor si incepem sa taiem fidelute de la baza fiecarei jumatati pana ramanem doar cu cotorul.

IMG_6019

Spalam apoi carnea si o taiem cuburi. Eu am avut doua cotlete de porc si o bucatica de ciolan afumat a carui soric a facut toti banii… ;)

IMG_6018

Punem bucatelele de carne la calit in oala cu 1-2 linguri de ulei. Va mai lasa si carnea grasime asa ca nu puneti mult ulei.

IMG_6022

Amestecam si calim carnea pe toate partile pana incepe sa se rumeneasca. Adaugam si condimente (sare, piper, cimbru, dafin).

IMG_6024

Curatam ceapa si morcovul, le tocam marunt (morcovul eu l-am dat prin razatoarea mare) si le adaugam peste carne.

IMG_6026

Calim si legumele cateva minute si apoi incepem sa adaugam treptat varza taiata fideluta.

IMG_6027

Adaugam intai o mana de varza, amestecam pana incepe sa se caleasca si sa se inmoaie, apoi adaugam inca o mana de varza si tot asa pana terminam toata varza. De aia ii si zice varza calita fiindca se caleste pana de inmoaie.

IMG_6030

Adaugam apoi aprox 200ml de apa, sare dupa gust, marar, patrunjel si rosia tocata sau sucul de rosii.

IMG_6032

Amestecam si lasam sa fiarba 15-20min sub capac pana de inmoaie bine varza.

IMG_6035

Luam apoi capacul si dam cratita cu varza la cuptorul preincalzit la foc mediu pentru inca 20-30min pana se rumeneste frumos deasupra si scade zeama.

IMG_6039

Testam daca varza e fiarta si apoi o scoatem din cuptor. Varza trebuie sa se topeasca in gura, sa fie suculenta si sa nu iti ramana in gat cand o manaci (dupa cum zice mama mea).

IMG_6043

Facem rapid o mamaliguta si servim. Ar merge bine si cu paine dar parca mamaliga sta cel mai bine langa varza calita.

IMG_6056

Ardeiul iute face si el parte din peisaj, aduce acel strop de cotrast in toata povestea asta ;)

IMG_6058

Pofta buna!

22 Comentarii la "Varza calita cu afumatura"

Trimiteţi un comentariu

Related Posts with Thumbnails