sâmbătă, 24 octombrie 2009

Cannelloni alla Bolognese

IMG_6331

Sosul bolognese (ragù alla bolognese in limba italiana) este un sos pe baza de carne, originar din Bologna, Italia ce se serveste alaturi de diverse paste. Eu am ales sa prepar cannelloni alla bolognese si nu am regretat defel. Am avut ca inspiratie diverse retete de pe site-uri italiene, frantuzesti si romanesti pe care le-am imbinat si adaptat dupa cum m-a taiat capul ;P

Sa va povestesc ce mi-a iesit…

Timp : 2h

Portii: 4

Ingrediente: 14buc cannelloni, 100g parmezan ras (sau cascaval)

Sosul bolognese: 400g carne tocata de vita, 1 morcov mic, 1 ceapa, 1 felie de telina (optional), 1 lingura ulei de masline, 1-2 catei de usturoi, 1 rosie, 100ml vin rosu, 100ml apa, 200ml suc de rosii, 1 lingurita zahar, dafin, oregano, busuioc, sare, piper

Sosul bechamel: 50g unt, 50g faina (2 linguri), 500ml lapte, nucsoara, sare, piper

Mod de preparare:

Ne ocupam intai si-ntai de sosul de carne. Taiem marunt ceapa, usturoiul si dam prin razatoarea mare morcovul si telina (puteti folosi si tulpini de telina, eu insa nu am pus deloc).

IMG_6299

Calim legumele intr-o lingura de ulei de masline pana se inmoaie putin (10min) apoi adaugam carnea tocata si calim pana se desface amestecand usor.

IMG_6301

Adaugam apoi vinul si rosia tocata si lasam sa fiarba sub capac 10min.

IMG_6307

Adaugam condimentele, sare, piper, sucul de rosii, 100ml apa si lasam sa fiarba la foc mic pentru 30min.

IMG_6310

Gustam daca este fiarta carnea si eventual mai adaugam putina apa si mai lasam sa fiarba. La final adaugam o lingurita de zahar ca sa mai taiem din aciditatea sucului de rosii si mai asezonam cu condimente daca e cazul.

IMG_6312

Ok, acum ne ocupam de sosul alb numit Behamel.

Topim untul intr-o craticioara la foc mic.

IMG_6298

Luam apoi de pe foc, adaugam faina si amestecam.

IMG_6302

Adaugam sare, piper, nucsoara, punem cratita inapoi pe foc si incepem sa turnam putin cate putin din lapte.

IMG_6304

Amestecam continuu si tinem focul la minim pana incepe sa se lege sosul de faina cu lapte. Dupa aprox. 10min sosul e gata, ar trebui sa aibe consistenta unei smantani lichide.

IMG_6309

Buun, ne apucam acum sa le asamblam pe toate impreuna. Luam o tava si turnam putin sos de carne pe fund. Umplem apoi cannelloni cu sosul Bolognese cu ajutorul unei lingurite si ii asezam frumos unul langa celalat in tava.

IMG_6315

Asa aratau toti aliniati ca soldateii ;P

IMG_6317

Daca ne-a mai ramas sos Bolognese il turnam peste cannelloni.

IMG_6319

Ultima etapa: turnam sosul alb Bechamel peste toata compozitia din tava si presaram parmezanul (cascaval) ras.

IMG_6323

Pff ce-am mai muncit :p

Ok hai ca nu mai e mult. Dam tava la cuptorul preincalzit la mediu (200°) timp de 20min si la final obtinem asta:

IMG_6326

Cand am scos bunaciunea asta din cuptor nu imi vedea sa cred ce bine arata. Lasam sa se racoreasca vreo 10min inainte de a servi. Cred ca au fost cele mai lungi 10min din viata mea :P

IMG_6338

Va spun doar atat: A iesit demential!!!

Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Super tare arata. Abea astept sa incerc si eu.pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Te pup Onuta, sa ii incerci ca sunt foarte foarte buni. Poti sa faci acceasi reteta si cu foi de lasagna daca nu gasesti cannelloni si atunci o sa se cheme Lasagna alla Bolognese ;)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails